20140130

Huutoa, itkua ja kiroilua merimiehen tapaan

Syksyllä osallistuin teollisen muotoilun sivuaineen puitteissa 3D-mallinnus -kurssille, jonka tarkoituksena oli oppia käyttämään Rhinoceros-ohjelmaa. Kurssin alusta ei oikein tunnostanut tulevan mitään, en ollut koskaan aikaisemmin käyttänyt 3D-mallinnusta missään ja ohjelmat olivat täysin tuntemattomia. Lisäksi kaikki työkalut olivat aina hukassa emmekä muistaneet ystäväni kanssa mikä työkalu teki mitäkin. Opettajalta kyselemämme apukin oli aluksi sitä, että hän tuli takapenkkirivistömme taakse katsomaan ja huvittumaan itsekseen minun ja kanssaopiskelijani toilailuille (aka huudoille, itkuille ja kiroilulle). Alku oli suoraan sanottuna täysi katastrofi ja olimme täysin paniikissa kurssin kanssa. Alkuvaikeuksien jälkeen tajusimme kuitenkin alkaa kirjoittamaan paperille ylös ohjeet jokaiselle vaiheelle ja harjoitustyölle. Tämä oli suoranainen pelastus! Kurssin itsenäiset tehtävät alkoivat sujumaan ilman ongelmia ja työkalut alkoivat jäämään mieleen, mikä teki opetuksen seuraamisesta huomattavasti helpompaa. 


Kurssin lopputyönä oli tarkoituksena tehdä kahden korun korusarja, korurasia, ympäristö ja rendaus eli valita materiaalit, oikeanlainen valaistus mallinnuskuvaa varten ja itse mallinnuskuvan tekeminen. Oman työni innoittajana toimi barokin runsaat kasviaiheet ja koukerot. Homma oli suht helppo ainakin itselleni, tein yhden motiivin, kopioin sitä ja taivuttelin niitä eri suuntiin. Lopuksi tappelin useampaan kertaan helmi-yksityiskohtien kanssa. Neljässä kerroksessa olevien yksityiskohtien täytyi olla juuri oikeassa paikassa, jotta lopputuloksesta tulisi halutun kaltainen. Onneksi tässäkin riitti saada vain yksi helmi valmiiksi, kun loput pystyi kopioimaan ja skaalaamaan sopivan kokoisiksi. 


Itseäni jäi harmittamaan syvästi koneiden huono suorituskyky, kun en saanut tehtyä lähellekään yhtä koristeellista tuoteperhettä kuin olisin halunnut. Kompromissejä, kompromissejä... Tietokoneen lagailun takia korurasia jäi alpuperäistä tarkoitusta pelkistetymmäksi, kun en pystynyt enää muokkaamaan rasian kantta millään lailla. Minun täytyi jopa poistaa rasian kyljessä olevia koristeita, kun koneen muisti ei riittänyt enää pyörittämään tuota kaikkea informaation määrää. Tiedän, että olisin pystynyt paljon parempaan, mutta täytyy kuitenkin tyytyä siihen, mitä sattui saamaan sillä hetkellä. Olenpahan ainakin oppinut ohjelman käytön ja tästä on helppo jatkaa oman alani 3D-mallinnusohjelman pariin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti